Český lev 2011: Najlepším filmom roka sú Poupata (réžia Zdeněk Jiráský)

04.03.2012 Celý región

Praha 3. marca (TASR) - Českým filmom uplynulého roka sú Poupata režiséra Zdeňka Jiráského. Z pražského paláca Lucerna si dnes večer odniesli celkove štyri ocenenia českej Filmovej a televíznej akadémie, Český lev 2011.

Režijný debut Zdeňka Jiráského rozpráva o železničiarovi Jardovi Hrdinovi, závislom na hracích automatoch a rozklade jeho rodiny na malom meste. Vladimír Javorský si za postavu Jardu odniesol Českého leva v kategórii herec v hlavnej úlohe, Zdeněk Jiráský za réžiu a Vladimír Smutný za kameru.

Rozhodlo o tom 112 členov akadémie, ktorí mali z čoho vyberať. Vlani prišlo do kín 24 nových českých hraných či koprodukčných filmov, zaznelo na slávnostnom galavečeri.

Českého leva v kategórii herečka v hlavnej úlohe získala Anna Geislerová za drámu Nevinnost režiséra Jana Hřebejka, rozprávajúcu o falošnom obvinení uznávaného lekára z trestného činu, ktorý ho dostane do väzby. Jej kolega z tohto filmu Hynek Čermák prevzal Českého leva v kategórii herec vo vedľajšej úlohe.

Najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe sa stala Taťjana Medvecká za svoju postavu v celovečernom debute Zuzany Liovej Dom.

Zosnulý exprezident, dramatik a spisovateľ Václav Havel dostal za film Odcházení Českého leva za najlepší scenár. Jeho žena Dagmar pri preberaní ceny poďakovala akadémii "za seba i za Vaška, určite by mal radosť. Ja ju mám," povedala stručne. Film Odcházení, ktorý mal 12 nominácií, skončil s dvoma oceneniami, okrem scenára aj za strih.

Čiernobiely hrano-kreslený film Alois Nebel premenil z ôsmich nominácií tri a odniesol si Českého leva za zvuk, výtvarné riešenie a hudbu.

Filmy s najväčším počtom nominácií si tak ceny rozdelili.

Divácky najúspešnejším filmom uplynulého roka sa rovnako ako vlani stala komédia Jiřího Vejdělku. Snímku Muži v naději zhliadlo takmer 900.000 divákov. Vlani zvíťazil jeho film Ženy v pokušení.

Prvého z 15 krištáľových levov, ktoré sa dnes udeľovali, si za mimoriadny prínos českému filmu odniesol herec Josef Somr. "Musím povedať, že ešte nikdy kvôli mne nevstalo zo svojich sedačiek toľko ľudí ako teraz, a to som pred chvíľou išiel električkou a metrom," zažartoval si.

Nasleduje zoznam laureátov:

Najlepší film Poupata - Viktor Schwarcz (Cineart TV Prague)

Najlepšia réžia Poupata - Zdeněk Jiráský

Najlepší scenár Odcházení - Václav Havel

Najlepšia kamera Poupata - Vladimír Smutný

Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe Nevinnost - Anna Geislerová

Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe Poupata - Vladimír Javorský

Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe Dům - Taťjana Medvecká

Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe Nevinnost - Hynek Čermák

Najlepší strih Odcházení - Jiří Brožek

Najlepší zvuk Alois Nebel - Viktor Ekrt, Ondřej Ježek

Najlepšia hudba Alois Nebel - Petr Kružík, Ondřej Ježek

Najlepšie výtvarné riešenie  Alois Nebel - Jaromír 99, Henrich Boraros, Noro Držiak

Najlepší dokument Pod sluncem tma - Martin Mareček

Divácky najúspešnejší film Muži v naději (réžia Jiří Vejdělek)

Celoživotný prínos českej kinematografii Josef Somr
 

Vyberte región